KARIN ŞİŞKİNLİĞİNİ ÖNLEMENİN 10 YOLU

KARIN ŞİŞKİNLİĞİNİ  ÖNLEMENİN 10 YOLU, ŞİŞKİNLİK NASIL ÖNLENİR?, ŞİŞKİNLİĞİ NE ALIR?, ŞİŞKİNLİĞİN SEBEPLERİ?, ŞİŞKİNLİĞE ÇÖZÜM, ŞİŞKİNLİĞE NE İYİ GELİR?

1. Tuzu Azaltın!!!

Öğünlerinizde fazla miktarda tuz tüketmeniz vücudunuzdaki ödemi artırarak şişkinliğe neden olur. Yemeklerinize tuz ilave etmek yerine  baharatlardan yardım alın.Aşırı tuz içeren hazır gıdalardan uzak durun.Günlük tuz alımında 3 gramı geçmemeye özen gösterin.
Baharatlar ve tuz

2. Hormonal Değişimleri Önemseyin!!!

Regl dönemi birçok kadının ortak sorunu karın şişkiğidir. Bu dönemde ortaya çıkan hormonal değişiklikler şişkinliğe zemin hazırlar. Regl öncesi aşırı tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmak asitli ve kafeinli içecekler tüketmemek şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.Ayrıca günde 100 mg B6 vitamini alınması şişkinlik sorununa doğal bir çözümdür.

3. Gazlı İçeceklerden Uzak durun!!!

Gazlı içecekler kalın bağırsakta gerilmeye ve şişkinliğe neden olur.Maden suyu soda gibi içecekler kendi içinde hava barındırdığından gaz oluşumunda etkilidir.Ayrıca içeceklerinizde pipet kullanmanız gaz ve şişkinlik probleminizi artırabilir.Öğünlerinizde tae meyve suyu komposto ve ayran gibi içecekler tüketmeniz mide sorunlarının önüne geçecektir.
gazlı içecekler

4. Hızlı Yemek Yemeğin!!!

Beslenme sırasında çoğunlukla ağız dolusu hava yutarsınız.Hızlı yemek yediğinizde ise yuttuğunuz hava miktarı artar.Az çiğnenen besinler hazımsızlığın başlıca nedenidir.Öğünlerinizi yavaş yavaş ve sindirerek tüketin.Yemek yerken olabildiğince az konuşun.

5. Strese Yenilmeyin!!!

Stres kalp ve kan dolaşımında değişimlere neden olarak sindirim sisteminizi yavaşlatır.Kendinizi stresten koruyarak hayattan zevk almaya çalışın.Düzenli egzersiz yapın. Öğünlerden sonra kısa yürüyüşlerle sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz.

6. Lifli Gıdalardan Yardım alın!!!

Kabızlık şişkinliğin başlıca nedenidir. Bağırsaklarınızın daha kolay çalıştırmak için öğünlerinizde lif içeren yiyeceklere daha fazla yer verin.Kiraz ananas kayısı üzüm gibi meyvelerin bağırsak dostu olduğunu unutmayın.Muz ve şeftalinin hazmı zor olduğundan şişkinlik yapabileceğini  göz önünde bulundurun.

7. Bu Yiyeceklere ve Fruktoza Dikkat!!!

Gaz yapıcı etkisi ile bilinen kuru baklagiller lahana kabak gibi sebzeleri fazla tüketmeye özen gösterilmelidir.Bu tür besinler rafine şeker barındırdığından kolaylıkla gaza dönüşerek sizi rahatsız eder.Çiğ sebzeler de gaz sorunu yaşatabileceğinden sebzeleri pişirerek yemeği tercih edin.

Günümüzde bircok hazır besinlerin içinde tatlandırıcı olarak fruktoz şurubu kullanılmakta.Ancak bağırsakta emilmeyen fruktoz bize gaz olarak döner ve şişkinlik yapar.Bazı meyvelerin içinde de yüksek miktarda fruktoz bulunduğunu unutmayalım.

Yüksek miktarda fruktoz içeren besinler

  • Elma 
  • Kayısı
  • Kavun
  • Kurutulmuş meyve
  • Mango 
  • Portakal
  • Domates salcası
  • Soslar
  • Bal

Önerilen Besinler

  • Muz
  • Böğürtlen
  • Üzüm 
  • Kivi
  • Limon 
  • Nektarin
  • Taze Ananas 
  • Çilek 
  • Taze domates 
meyve sepeti

8. Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin!!!

Günlük su tüketimizin en az 8-10 bardak olmasına dikkat edelim.Su içmek ve sulu gıdalar tüketmek vücut sıvı dengesini korumaya yardımcıdır.Yeterli miktarda su içmeyip kahve çay gibi kafeinli içecekler içilmesi şişkinlik sorununa neden olacaktır.
g

9. Sakız Çiğnemeden Bir Kez Daha Düşünün!!!

Sakız çiğnediğinizde istemeden hava yutarsınız.Yuttuğunuz hava önce midenize daha sonra bağırsaklarınıza ulaşarak şişğinliğinizi artıracaktır.Nane içeren şekerler de tatlandırıcı özellikleri nedeniyle gaz oluşumuna neden olarak midenizi rahatsız edebilir.

10. Laktoz İntoleransından Şüphelenin!!!

Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir çeşit karbonhidrattır.Önemli bir sindirim sistemi problemi olan laktoz karın şişliği ve gaz sorunu sıkça görülür.Laktoz isimli süt şekeri bağırsaklar tarafından yapılan laktaz enzimi ile sindirilir.Laktaz enzim eksikliği olan bireylerde fazla gaz birikmesi meydana gelir.Bunu önlemek için süt yerine yoğurt ve peynir tüketilmesi tercih edilmelidir.



Yorumlar